All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

Најбољи матуранти 2024.

 

Vukovci 2024

Ученик генерације - Јована Папић
Спортиста генерације - Вукашин Павловић
Вуковци:
Петар Бановић, Петар Обрадовић, Дуња Огњановић, Јована Папић, Милован Стошић, Теодора Црногорац, Никола Чивовић, Лука Челиковић
 
 

Дан примирја у Првом светском рату

 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра (нерадни дан). Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Kao државни празник у Републици Србији прославља се од 2012. године. Пре тога обележавао се од 2005. године на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

 

Дан школе

 

Нa седници Наставничког већа, одржаној 13. априла 1992. године, предложено је, а потом и донета одлука да се Скупштини општине Горњи Милановац упути захтев за промену имена наше школе (тада ОШ „Др Иван Рибар“). Упућен је и убрзо усвојен предлог да школа убудуће носи име Момчила Настасијевића, познатог књижевника и нашег суграђанина. Будући да је Момчило рођен у Горњем Милановцу 23. септембра (6. октобар по новом календару) 1894. године, овај дан је изабран за Дан наше школе. Више о истаријату школе можете прочитати у следећем чланку.

АЛБУМ "Времеплов"

АЛБУМИ из школског живота

Основна школа "Момчило Настасијевић" - осврт на протеклих 50 година