All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

„Ова Ана не плаче, она се бори“

На недавно одржаној трећој радионици Читалачког клуба, анализиран је роман Радисава Милића „Кад су се други пут развели моји родитељи“. Ученици су имали прилику да разговарају о томе како се једна девојчица, њихова вршњакиња, изборила са породичним проблемима. Питким стилом писан, уз мноштво поучих мисли и комичних делова, овај роман је побудио велико интересовање код чланова Клуба, који су са нестрпљењем чекали да поразговарају о овој увек актуелној теми и о овим занимљивим питањима:

Да ли родитељи могу да буду у пубертету?

Како једна школарка може да научи своје родитеље великим животним мудростима?

Колико су нам у тешким тренуцима важни пријатељи?

Опширније...

Креативни час српског језика у школској библиотеци

У понедељак, 19. фебруара 2018. године ученици одељења V/1 и V/2 са својом наставницом српског језика Наташом Буха имали су прилику да уживају у креативном часу у школској библиотеци. Тема која је планирана за обраду тог часа била је правилно писање различитих вести. Школска библиотека, са мноштвом периодичних публикација препуних овом врстом текста, била је идеалан простор за одржавање овог часа. Ученици су, након подсећања на правила писања вести, подељени у две групе са задатком да свака од група изради мали часопис свог одељења, при чијој изради је неопходно искористити стечена знања, али и много креативности. Ученици су највећим делом самостално осмисли часописе, почевши од назива, а затим садржаја самих листова. Показали су велику професионалност, креативност, спремност за тимски рад и уважавање свачијих идеја, што је резултирало занимљивим листовима. Будући да су за израду листа имали само један школски час, производ њиховог заједничког рада је одличан. Овакав метод рада у коме се негује тимски дух, подстиче стваралачка атмосфера и где су ученици одмах упознати са резултатима свога рада и труда показао се као јако успешан. Због тога ћемо овакве часове понављати, а неки сличан вид рада може се организовати и као ваннаставна активност, како креативни замах ученика не би био временски ограничен на само један час.

АЛБУМ са фотографијама

О библиотеци

Школска библиотека Основне школе „Момчило Настасијевић“ припада реду опремљенијих и већих школских библиотека с обзиром на број ученика и запослених. Почела је са радом 17. септембра 1972. године када је и нова зграда школе предата на употребу колективу Основне школе „Др Иван Рибар“, како се првобитно звала. Првих неколико месеци, библиотека је садржала 1473 уведене публикације, а у том тренутку школа је бројила 865 ученика. Већ следеће године, а и у годинама које су уследиле, библиотечки фонд се вишеструко увећавао. Како је Агустин Бирел рекао – Библиотеке се не праве, оне расту – тако је и наша библиотека расла сталним улагањем у куповину нових публикација те данас може да се похвали великим бројем књига. Године 2017. библиотека располаже фондом од преко 10000 монографских публикација које су разврстане на ученички и наставнички фонд. Поред монографских публикација, библиотека располаже великим бројем дечјих часописа, сликовница, бојанки и стрипова што ученицима, посебно најмлађим, представља велико освежење и задовољство. Све публикације распоређене су по УДК систему, што је према правилима библиотечке делатности, а умногоме олакшава сналажење оним ученицима који уживају да истражују свет књига и сами проналазе наслове по својој мери.

Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!

Доситеј Обрадовић

Опширније...

„Обрати пажњу на своју унутрашњост!“

У петак, 12. 1. 2018. године у школској библиотеци одржана је друга радионица Читалачког клуба наше школе. Тема ове радионице била је анализа романа „Ја, Алексија“ ауторке Бранке Трифуновић. Сви чланови Читалачког клуба од Издавачке куће „Клет“ добили су бесплатне примерке овог романа. Поред романа, сви чланови и њихова менторка Наташа Буха, библиотекарка школе, добили су и чланске картице Читалачког клуба.

Опширније...

Е упис

UPIS euprava

Дечја библиотека

digitalna nbs

Порекло становништва

poreklo

Школске публикације

skolske publikacije

Чачанска библиотека

digitalna cacak

moj es dnevnik

Прогноза времена