All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

Еко-квиз “Прљаво или чисто – није исто”

 

Општинско такмичење из екологије и заштите животне средине под називом „ЕКО-КВИЗ“ одржано је 29. марта 2024. године у великој фискултурној сали ОШ „Момчило Настасијевић“. Прво место на такмичењу освојила је екипа ОШ „Момчило Настасијевић”, друго место екипа ОШ„Арсеније Лома” са Рудника, а треће екипа ОШ „Десанка Максимовић”. Победник такмичења учествоваће на Републичком такмичењу које се ове године одржава 10. маја у Вршцу. 

Основци су се такмичили кроз спортске игре, вештине и знање из екологије, рециклаже и заштите животне средине, а по правилима едукативног пројекта ЕКО-КВИЗ “Прљаво или чисто није исто”, чији је оснивач Служба за еколошку едукацију и информисање ЈКП „Градска чистоћа” из Београда. Учесници квиза, узраста од 5. до 8. разреда из свих основних школа наше општине, распоређени су у екипе које чине по један наставник, који је уједно вођа екипе, и по један предстваник из сваког разреда. 

Покровитељ манифестације је Општина Горњи Милановац, а организатор Канцеларија за заштиту животне средине Општинске управе Општине Горњи Милановац, уз подршку ЈКП „Горњи Милановац”, Туристичке организације, Културног центра „Мија Алексић”, као и предузећа „Металац посуђе” д.о.о. који су и ове године припремили поклоне за све учеснике квиза.

АЛБУМ са фотографијама

"Чекајући ветар" РБ2

 

Чекајући ветар je eколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се на Радио Београду 2, недељом од 8 до 10 сати. Неколико пута годишње излази у јавност са осмишљеним акцијама (нпр. додељивање награде „Зелени радио" и диплома „Зелени лист" и „Црни лист"), које доприносе популарности емисије и ширењу еколошке свести код нас. Поред информативног, магазин Чекајући ветар има и едукативни карактер. У протекле три деценије учврстио је сарадњу са бројним институцијама и друштвеним организацијама.

У емисији коју уређује и води Александра Вукићевић, емитованој на Божић 2024. године, гостовала је наша учитељица Љиљана Ђуровић. Послушајте снимак (од 22. до 36. минута) кликом на фотографију у наставку. . .

cekajuci vetar 7.1.2024

 

 

Састанак координатора еко-школа у Врднику

 

Састанак еколошких координатора, Међународног програма ЕКО-ШКОЛЕ, одржаног у Врднику 22.9.2023. године, отворила је Александра Младеновић, национални координатор Међународног програма Еко-школе за Србију, најавивши обраћање домаћина (директорка вртића ДУ "Дечја радост" Ириг и власницу “Сеоцета” - еколошко-едукативног центра). У наставку су представљени пројекти за 2023. годину у оквиру Међународног програма Еко-школе. Уследила је додела Зелених застава школама које су се успешно прикључиле Еко школи, а потом посета вртићу ДУ "Дечја радост" Ириг, где је представљена методологија рада на еколошким активностима деце предшколског узраста. У еколошко-едукативном центру “Сеоце”, које се простире на 70 ари, представљено је прегршт садржаја, радионица и примера добре праксе како се са децом може радити у урбаном окружењу са пуно љубави и маште. Од воденог екосистема, преко преобликованих природних елемената, до рециклаже, селекције отпада, преобликовања отпада, учионице на отвореном, полигона од старих гума, ветрењаче (за искоришћење енергије ветра)...
 
Координатор Међународног програма Еко-школе за ОШ “Момчило Настасијевић”, Љиљана Ђуровић

Дечји еколошки календар 2022.

Дечји еколошки календар, ауторке Љиљане Ђуровић, наше учитељице, доступан је у најновијој верзији за 2022. годину, као апликација за андроид телефоне. Ова апликација кроз занимљиве информације и корисне савете упознаје децу са важним еколошким темама. Прва верзија апликације настала је 2019. године уз подршку Министарства заштите животне средине Републике Србије. Најновију верзију можете преузети са гугл продавнице и инсталирати кликом на банер испод текста.

eko kalendar 2022 play store

Будимо вредни и паметни као пчеле, спасимо живот планете целе!

„Прилагођавање на измењене климатске услове“

Стручни скуп еколошких координатора у оквиру међународног програма Еко-школа, „Прилагођавање на измењене климатске услове“, услед епидемиолошке ситуације одржан је онлајн, 19. новембра 2020. године. Том приликом наша школа је обновила статус еко-школе по трећи пут, за период 2020-2022. година. Учесник конференције била је и координаторка рада Eко-школе ОШ „Момчило Настасијевић“, Љиљана Ђуровић.

Агенда скупа