All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393
ОБАВЕШТЕЊЕ: Нова школска година почиње у петак, 1. септембра 2023. Прочитајте више...

Одабране вести

ЛЕТОПИС, ИНФОРМАТОР, ШКОЛСКИ ЛИСТ

Најважнији догађаји из живота школе у претходним годинама и основне информације о организацији рада у текућој школској години.

У сусрет 6. октобру, Дану наше школе

 

Нa седници Наставничког већа, 13. априла 1992. године, донета је одлука да се Скупштини општине Горњи Милановац упути захтев за промену имена наше школе (ОШ „Др Иван Рибар“). Дат је предлог да школа убудуће носи име Момчила Настасијевића, познатог књижевника и нашег суграђанина. Решењем Скупштине општине Горњи Милановац бр. 1-06-17/93, почев од 27. фебруара 1993. године, школа носи назив Основна школа „Момчило Настасијевић”. Од 1. септембра 1993. године школа обавља своју делатност под називом Основна школа „Момчило Настасијевић” Горњи Милановац.

Момчило Настасијевић је српски песник који је припадао модерним тенденцијама у српском песништву између два рата. Рођен је у Горњем Милановцу 23. септембра (6. октобар по новом календару) 1894. године, у неимарској породици пореклом са Охрида. Основну школу је учио у Горњем Милановцу, затим у Чачку, да би је завршио у Београду, где касније студира француски језик и књижевност. За време Првог светског рата поново живи у Милановцу. После рата, цела породица се сели у Београд, а Момчило наставља студије и живи у кругу песника и пријатеља заинтересованих за уметност. Године 1923. проводи лето у Паризу, помоћу феријалне стипендије. По завршеним студијама ради у Београду као гимназијски професор и на том послу остаје до своје смрти. Са објављивањем својих дела почиње касније него његови генерацијски другови Растко Петровић, Милош Црњански, Десанка Максимовић и други. Пише споро, развија се, експериментише. Одсуствује из јавног живота и са годинама се све више усамљује. Године 1932. објављује своју прву песничку збирку "Пет лирских кругова", која одјекује у ужим читалачким круговима, а у антологијама поезије тога времена заступљен је обично са по само једном песмом. Крхке грађе, Настасијевић оболева од туберкулозе и умире 1938. у четрдесет четвртој години живота.

Годину дана после његове смрти, његови пријатељи издају целокупна дела: Песме, Ране песме и варијанте, Хроника моје вароши, Из тамног вилајета, Ране приче и Драме. Ни ово издање није афирмисало Момчила Настасијевића у широј јавности. Касније се о Настасијевићу поново говори, али се ни данас не може рећи да је омиљен и општепознат песник, као ни да је потпуно откривена његова величина и значај.

 

У РИТМУ ШКОЛЕ